" Den 21 februari är instiftad av UNESCO ÅR 2000 för främjande av språklig mångfald. Att få mojlighet att utveckla sitt modersmål är grundläggande behöv för varje människa. Den som berövas sitt modersmål får ett svårare liv.

Forskningsresultaten är tydliga. Invandrarbarn som får mycket undervisning på sitt modersmål klarar sig bättre i skolan och blir oftast också bättre på svenska."
                                                   (Ur svenska språknämndens hemsida)

Språket bär kultur

Ett språk, ett modersmål är viktig för att man ska kunna utveckla en god självkänsla, för att man ska kunna beskriva sig själv och sin identitet. Genomspråket håller vi också vår kultur levande och vi ger genom språket uttryck för våra värderingar. Språket behovs för att kunna kommunicera, för att tänka på, drömma på och för att vi ska utveckla som människor. Ur samhällets synvinkel är flerspråkighet en tillgång. Språkkunskaper kan bidra till förståelse av värdet av kulturell mångfald. Det sägs att när man lär sig ett språk så lär man sig på samma gång ett nytt sätt att se på världen. En man som flyttade till Sverige som vuxen sade att han efter ett år plötsligt förstod svenskarna på helt annat sätt än när han kom till landet - det var när han har lärt sig svenska tillräckligt väl.  Språket gav honom insikt i den svenska kulturens små nyanser, i svenskarnas tänkesätt och deras humör. Man kan kanske säga att ju fler språk det finns, desto fler tänkesätt och kulturer finns det.

Alla språk är viktiga

Att ha ett väl utvecklat modersmål är en förutsättning och lättare för att lära sig andra språk. Det är ett faktum.  Därför vi måste bevara våra  språk. Prata med våra barn språket som vi behärskar väl på så sätt stärker barnens självkänsla och identitet. Om barnen har ett bra språk grund det vill säga stark modersmål, det är lättare för de att ta emot nya språket.